Tryggare med eget personlarm

Den senaste tiden har förföljelser, ofredanden och hot av olika slag återigen hamnat på tapeten. Brottsförebyggande rådet beräknar att stalking (även stavat stalkning) har drabbat 600 000 svenskar någon gång under deras livstid. Enligt undersökningar som gjorts i engelsktalande länder är gärningsmännen för det mesta just män, och offren är för det mesta kvinnor.

Det är dock inte bara kvinnor som drabbas. En kvinna boende i Södertälje, som belagts med besöksförbud, förföljde trots detta sin f.d. pojkvän, och häktades därför i maj i år.

Polisen ska förse dem som är i behov av skydd med personlarm, och även sätta elektroniska fotbojor på förföljarna. Dessvärre sackar inköpen av dessa saker efter. Som privatperson kan man därför tvingas att köpa ett eget personlarm. Dessa finns på många håll, exempelvis på adressen http://www.agabpersonlarm.se/. Fördelarna med ett larm av denna typ illustreras väl i följande filmklipp, taget från Kanal 5:s inredningsprogram Arga Snickaren. Larmet eliminerar inte riskerna, men ökar tryggheten för den som blir förföljd.