Styr hemmet med din smartphone

Idag är det enkelt att slippa dyra mobilkostnader för smarta lösningar. Snygga mobilskal och smarta lösningar gör att du får ut det mesta av din smartphone idag. Du kan till och med styra ditt hem. Nu ger sig Ikea in i kampen om det smarta hemmet.

 

smartphoneDet är enkelt att skydda sin telefon och använda den på flera smarta sätt. Ett sätt är inspireras av phonelife som erbjuder flera olika lösningar. Har du tröttnat på ditt mobilskal? Eller på intrasslade sladdar och söker trådlösa hörlurar? Kanske till och med röststyrda funktioner själv istället för Siri? Enligt nyteknik.se är röststyrt framtiden. TV-apparater, tvättmaskiner och högtalare kommer kunna skötas via röststyrning. I nutid är det framförallt i smarta mobiltelefoner som tekniken för röstigenkänning används. I datorer används också digital assistans. Microsoft erbjuder en assistent kallad Cortana. Hon hjälper dig via en sökruta eller mikrofon för att kunna prata.

 

Från smarta ljuslösningar till smarta hem

 

Enligt en artikel i M3 så storsatsar nu IKEA på smarta- hem lösningar. Sverige var en av de fyra länder som 2016 drog i gång ett pilotprojekt kring smarta hem. Efter ett lyckat pilotprojekt satsar nu IKEA på smart konceptet. Samtliga varuhus i testländerna fick bättre respons än förväntat. Det rör sig om smarta belysningsprodukter som ett helt segment. De smarta lösningarna bygger på problem som kunder upplever i vardagen. Ljusdimning, ljusstyrkor och färgtemperaturer är de primära. Det handlar om att erbjuda kunderna enkla lösningar till att börja med. Detta har gjort att fler smarta belysningsprodukter än väntat har sålts. Nyckeln har varit att ge kunden upplevelsen på plats. Kunderna kan själva prova hur det är att digitalt styra sin belysning.

 

 

  • Idén om att erbjuda smarta hemmet-produkter hos Ikea föddes för drygt fem år sedan. I höstas lanserades en belysningskollektion på prov i fyra länder – Sverige var ett av dem. Nu börjar Ikea på allvar att sälja led-lampor, ljuspaneler och ljusdörrar i alla sina varuhus.
  • De smarta enheterna kan styras via en trådlös fjärrkontroll, rörelsesensorer eller den nya appen som kommunicerar med en gateway vid namn Trådfri.
  • Ikeas uppkopplade enheter kommunicerar via den öppna standarden Zigbee, ett av de bredaste och mest öppna initiativen kring smarta hemmet-lösningar.
  • Inom Home Smart har Ikea tidigare lanserat trådlösa mobilladdare.

 

Vad siar framtiden om?

 

hem hus smartFramtiden siar om fortsatt avancemang för smarta lösningar. IKEA använder system som Apple Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa. Det gör att hemmet- prylar som stöds av dessa system kan röststyras. Mer om detta kan du läsa om på mobil.se.

 

 

Google satsar också på smarta lösningar, som det skrivs om i Pc för alla. Google Home är en slags hemassistent som kan kommunicera med uppkopplade prylar. Detta görs genom röststyrning. I praktiken innebär det att en specifik låt kan spelas upp genom Google Homes. Nya uppdateringar släpps kontinuerligt och utvecklingen fortsätter i ett konstant flöde. Amazon har precis som Google valt att satsa på smarta hem- fokus i form av hemassistenter. Assistansen bygger på att underlätta vardagen. Det kan innebära lösningar som utför vardagliga sysslor i hemmet. Detta görs via produktkatalogen Echo som kan kommunicera med andra enheter och röstsystemet Alexa.