Starta egen it-firma?

Att bryta sig loss från sitt nio till fem jobb för att istället starta ett eget företag är det många som drömmer om, framförallt inom it-branschen där majoriteten anställda arbetar som konsulter – så hur ska man då gå tillväga för att lyckas?

När det kommer till att starta eget företag inom it-branschen är det många saker man måste hålla koll på för att man ska lyckas med sin affärsidé. Till exempel är det många saker bakom kulisserna som man måste ta tag i såsom företagslokal inredd med både kontorsmaterial och möbler, vilket man kanske inte tänker på när man sitter där framför sin dator och har kommit på sin idé. Det krävs nämligen mer än bara en dator om man vill lyckas inom it och några som har koll på vad som faktiskt krävs vid startande av eget företag är tidningen Driva-eget. Hos dem kan man hitta en mängd matnyttiga artiklar att hämta såväl inspiration som konkreta tips ifrån. Och en artikel som är extra bra att läsa heter 20 steg för en rivstart i firman och tar upp bland annat hur man hittar hållbara affärsidéer, hur man testar sin idé för att se om den funkar och hur man ska gå tillväga för att hitta sin kundgrupp. Ett tips är alltså att läsa den innan man går till chefen och säger upp sig – det är nämligen ingenting som säger att du inte kan testa din affärsidé på utan lämna den fasta anställningens trygga vrår – bara du inte konkurrerar med det företag du är anställd på vill säga.

skriver dator

Att tänka på vid start av eget företag

Precis som man skriver i artikeln hos tidningen Driva-eget så ska man inte vara rädd för förluster i sitt företag. Alla branscher går upp och ner hela tiden och när man väljer att slå sig in i en så konkurrenskraftig bransch som inom it ska man nästan räkna med förlust till en början innan företaget är fullt etablerat. Och om man inte vågar gå med förlust så vågar man heller inte testa nya väger och det kan i längden skada företagets lönsamhet, så det bör man lägga på minnet. Sedan när det kommer till ekonomin som egenföretagare ska man också vara försiktig med att blanda ihop företagets pengar med sina privata pengar – så se till att skaffa separata konton och verkligen skilja bolag och privata fickan från varandra. Sen det viktigaste rådet av dem alla. Jobba hårt. En lat företagare är också en fattig företagare, speciellt inom it—branschen – så var inte rädd för att hugga i så kommer du snart lyckas med ditt förtag!