Skydda innehållet på din hårddisk

Vi har idag större hårddiskar än någonsin tidigare på våra datorer, och vi lagrar också allt mer på dem. Men detta betyder inte att vi skulle nöja oss med det lagringsutrymme som datorns hårddisk ger. Nej, de flesta av oss väljer att även köpa minst en extern hårddisk till datorn. Detta för att kunna säkerhetskopiera innehållet på hårddisken, så att man har kvar det även om något händer med den ursprungliga hårddisken.

Trasig laptop

Visst kan företag som Soondata rädda hårddisken i många fall, men detta kostar ganska mycket pengar. Och det är inte heller säkert att en hårddiskräddning lyckas. Har disken t.ex. brunnit så ska det ganska mycket till för att man ska kunna få loss informationen. En extern hårddisk kostar idag inte särskilt mycket pengar, och det går enkelt att med jämna mellanrum göra säkerhetskopior till den från en annan dator.

Andra möjligheter

Om du inte förvarar den externa hårddisken i ett brandsäkert skåp så kommer den fortfarande att förstöras om ditt hem brinner ned. Det går att försäkra sig även mot detta, genom att köpa till en tjänst där filerna på datorn även lagras i molnet, alltså på servers som man kommer åt via internet. Om man har stora mängder foton, musik eller film på hårddisken blir det dock dyrt att köpa en sådan tjänst. För extremt viktiga dokument kan det dock vara värt det, men se till att filerna är krypterade om de innehåller konfidentiell information. Litar man inte på molntjänsterna kan man lagra den viktigaste informationen på små USB-minnen.