Säkra personuppgifter

I dag skriver vi om teknikens ibland ganska förutsägbara konsekvenser, men även om de konsekvenser som vi inte alltid vet om när vi surfar runt och lämnar personuppgifter på sajter hit och dit. Att skydda sin identitet har blivit allt viktigare när hundratusen ID-kapningar sker i Sverige varje år.

brevI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det faktiskt kan vara skadligt att vara ständigt uppkopplad, särskilt med flera skärmar samtidigt – en så kallad multi-tasking. Det är den nya generationens rastlösa underhållningsmani som vi ser och det är svårt att säga hur framtiden kommer att se ut för de barn som växer upp med detta och mitt i detta. I samma artikel kan vi läsa att det är för att bli kvitt ångesten som vi konstant kollar flödet på olika appar i mobilen, en sorts fixering som vi inte ens är medvetna om större delen av tiden.

Stressigt att ständigt vara uppkopplad

Ja böcker, radio och vanlig hederlig TV har nog fått sig en riktig konkurrent när det kommer till internet och våra älskade appar som Facebook, Instagram och liknande populäriteter. I Dagens Nyheter kan vi till exempel läsa att den som ständigt är uppkopplad kan få problem med sin sömn bland annat, vilket heller kanske inte är särskilt ologiskt eller konstigt – snarare väntat. Men förutom sömnsvårigheter löper unga som använder sina mobiler konstant även större risk att drabbas av stressymptom och nedstämdhet – som i värre fall kan leda till depression.

Ja det är inte bara sömnsvårigheter och stress vi kan drabbas av när vi hänger oss åt sociala medier allt för mycket, när man är lite för öppen med personuppgifter som födelsedata och tydliga profilbilder kan man råka ut för att bli bland annat id-kapad. En som blev det av en helt annan orsak än hängivethet på Facebook, var en kvinna som fick sina personuppgifter utlämnade till en rånare, av polisen. Ett misstag givetvis, men ändå så otroligt bekymmersamt. Nu är dock myndigheten anmäld till justitieombudsmannen, mer om detta kan vi läsa om i Aftonbladet.

Ett tips för den som vill skydda sig mot just id-stöld kan titta in https://www.mysafety.se/id-skydd/steg-for-steg-sa-hjalper-vi-dig och få den hjälp som krävs för att kunna känna sig lite tryggare.