Sakernas internet växer – Iot

Intresset för sakernas internet – IoT – växer. Hos både privatpersoner som vill utrusta sitt hem med smarta prylar och internetuppkoppling i allt från lampor och gardiner, samt hos företag och industri som ser värdet av denna investering i framtidens teknik.

Snart är alla hus uppkopplade

Det finns till och med ett investerarintresse i valutaform. Köp iota för att hänga med i den rusning som nu börjar, det är en kryptovaluta som gör att du kan köpa och sälja data från digitalt uppkopplade prylar och göra analyser.

Ny utbildning för ingenjörer inom IoT i Finland

Ja, intresset för denna relativt nya teknik hopar sig verkligen. I en artikel i Svenska Yle går det till exempel att läsa om hur 30 utländska studenter i finska Salo kommer gå en helt ny ingenjörsutbildning, i just sakernas internet (iot) och cybersäkerhet. Sakernas internet innebär som nämnt att olika vardagsföremål i våra hem och i vår närhet i det offentliga – är kopplade till internet.

Det kan med andra ord vara allt från bilen, bussen, brödrosten och hörlurarna, till tvättmaskin, diskmaskin, dörr, lås och element. När ett hem är uppkopplat mot nätet och sensorer i olika apparater och prylar samlar in data och kan styras utifrån via appar i mobil, då är säkerhet väldigt viktigt. Du vill ju till exempel inte att någon annan ska få tag i din data eller ännu värre, kunna styra din hem utifrån. Ingen ska kunna låsa upp din dörr, stänga av dina lampor eller sätta igång alla köksapparater med ett klick. Tekniken är bara i sin linda, och det tar ett tag innan alla är helt medvetna om säkerhetsrisker som kan finnas, eller kryphål i kryptering som gör att hackare kan ta sig in lite varstans.

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur den intelligenta hissen är här, och den vet om när det är för fullt i hissen, och kan då säga till. Hela 1,1 miljoner hissar ska kopplas upp till internet innan 2020, om mindre än ett år alltså. Det är målet för ett finskt företag som har ingått ett samarbetsavtal med IT-jätten IBM. Avsikten är att samla in information från hissarna, enorma mängder med information, för att därefter kunna förbättra strömmen av människor genom höga byggnader, och därmed förbättra upplevelsen av att åka hiss.

Mer om IoT här.