Så får du datorn att hålla längre

Gammal PCÄven om priserna har gått ner rejält, och man får otroligt mycket mer för 10 000 kronor idag än för tio år sedan, så är en dator fortfarande dyr. Dessutom innehåller många datorer sällsynta mineraler, som utvinns under förhållanden som inte alltid känns särskilt etiska. Det går dessutom åt mycket energi för att bygga en dator, och alla delar kan inte återvinnas när datorn skrotas.

Av dessa anledningar bör man alltid sträva efter att hålla sin dator igång så länge som möjligt, och i möjligaste mån nöja sig med att byta ut de delar som ger upp eller inte räcker till. Det finns många delar som man kan byta ut, vilket är ett bra sätt att spara pengar och energi. Både du och miljön tjänar på det.

  • Många datorer kan få utökat RAM-minne. RAM-minnen finns att köpa hos bl.a. Kjell & Co (www.kjell.com).
  • Hårddisken slits, framför allt på bärbara datorer. Gör backup regelbundet till en extern hårddisk, och köp en ny intern hårddisk hos exempelvis Barondator (http://barondator.com/).
  • En bärbar dator kan behöva ett nytt batteri. Laptopbatterier finns hos Cellspecialisten (www.cellspecialisten.se).

Nya användningsområden för gamla datorer

Om du verkligen behöver en ny dator kan du fortfarande ha användning även av den gamla. MacWorld publicerade för en tid sedan en guide med inspiration till vad man kan göra med en gammal dator, och även om guiden riktar sig till Mac-människor så fungerar de flesta av tipsen lika bra för den som använder en PC.

Om du är nyfiken på programmering, eller vill lära dig mer om Linux, har du en ypperlig chans när du får en dator över. Överför alla filer som du vill ha kvar till den nya datorn, och helst till en extern hårddisk också. Sedan kan du experimentera hej vilt med den gamla datorn, utan risk för att förstöra något viktigt. En slö dator kan få extra fart av att man installerar Linux på den, och sedan kan den användas som nätverksserver om man vill ha ett nätverk hemma. Datorn kan även användas som filserver, kopplad till en rejäl hårddisk och med möjlighet att dela ut olika typer av filer över nätverket.