Så använder vi internet

Sedan mitten på 1990-talet har internet varit tillgängligt för alla men det skulle dröja många år innan alla såg nyttan med att använda internet. Från början var det mest teknikintensiva företag och datorintresserade privatpersoner som lade upp fyndiga hemsidor men med åren blev användningsområdet så mycket större. Idag har stora företag sina affärssystem anslutna till internet, vilket har gjort att många idag är beroende av internet.

En majoritet av internetanvändarna har mobila enheter som de kopplar upp sig till internet med, vilket innebär att de alltid är uppkopplade och kan kolla upp saker på nätet. Det innebär att dessa privatpersoner också alltid står i kontakt med andra personer som valt att kommunicera genom sociala medier. Och som privatpersoner är det främst tre saker som vi gör på nätet idag, se lista nedan.

  • Kommunicerar via sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.
  • Shoppar böcker, skor, kläder, mat och massa andra spännande varor.
  • Läser dagstidningar, söker information och spelar onlinespel.

Utöver det så är det många som studerar på nätet, arbetar genom internet men också använder internet som en plattform för att skriva av sig i dagböcker, bloggar eller på egna hemsidor.

Ny värld av möjligheter

Internet har skapat en helt ny värld där du idag kan sköta om alla dina ärenden på banken, kontakten med myndigheter, vänner, familj men också möjligheten att shoppa i e-butiker över hela världen. Det går även att investera på nätet som exempelvis i kryptovalutor, som sedan kan användas för anonyma betalningar. Kryptovalutor såsom IOTA kan man köpa genom olika finansbolag på nätet och ett flertal e-handlare och casinon accepterar kryptovaluta idag – men den kan också användas som betalningsmedel mellan privatpersoner.

Med tanke på hur väl internet är utbyggt idag så är det svårt att se hur du ska kunna klara dig utan internet idag då du kan kommunicera, uträtta bankärenden, handla och göra mycket annat direkt från soffan hemma. Internet bidrar till att vi sparar väldigt mycket tid och kan vara än mer effektiva, om vi använder internet på rätt sätt så att det inte tar över våra liv.