Märket som ligger steget före

Prylar från NikeDet finns två branscher där det är viktigare än någon annanstans att komma med nya innovationer. Dessa två branscher är modevärlden och teknikbranschen. De företag som är allra bäst på att skapa uppmärksamhet kring sina produkter är ofta företag som är verksamma i båda dessa branscher.

Kanske är Nike bäst av alla på detta. Man har inkorporerat en hel del teknologi i sina skor genom åren. Nika har t.ex. flera skomodeller som kan ladda upp data från joggingturen till en iPhone eller iPod, så att man kan få fram mer data om sin löpning.

Självsnörande skor?

Men att skapa uppmärksamhet behöver inte handla om att ge ut en produkt som är tillgänglig för den breda allmänheten. Mest uppmärksammat på senare tid blev troligen släppet av Nike MAG, skorna som Michael J Fox kommer över när han reser till år 2015 i Tillbaka till framtiden 2. I filmen klär sig Fox som man gjorde 1985 (vilket är rollfigurernas ”nutid”), med undantag då för skorna, som har en design som känns futuristisk än idag. Skorna auktionerades ut till höga priser på Ebay, och intäkterna från försäljningen gick till den stiftelse Fox har startat för att smala in pengar till forskning om Parkinsons sjukdom.

I filmen kan skorna snöra sig själva, vilket den modell som såldes på Ebay inte kunde göra. Nike har dock lovat att släppa dojan till den bredare allmänheten 2015, alltså om tre år.  Då hoppas man ha kommit på hur man ska gå till väga rent praktiskt för att skapa en snörning som är självsnörande. Man har redan sökt patent på detta, och en amerikan har skapat ett par skor som snyts av en motor, De är dock inte lika eleganta som de i filmen.

I väntan på att dessa skor kommer ut i handeln till normala priser får man köpa andra varianter av Nikeskor. Ett bra ställe att leta på är www.sportamore.se/brand/nike/, där man kan hitta såväl träningskläder som skor från det kända märket. Här hittar man såväl nyheter som Lunarglide+ 3, som klassiker som Air Max 1, den allra första modellen i Nikes långlivade Air Max-serie. Man måste dock knyta samtliga modeller själv, än så länge.