GPS-tekniken i vår vardag

Det som är så bra med teknik är att den kan underlätta väldigt mycket för oss, och få vår vardag att flyta på smidigare än vad den gjorde innan. Det finns en hel del olika tekniker som har hjälpt oss på alla möjliga olika sätt, och vi tänkte idag prata om vad GPS-tekniken gjort för vårt vardagliga liv. GPS står för Global Positioning System och det handlar om att, precis som det låter, avgöra vart man befinner sig. Det funkar som så att den GPS-enhet du har skickar en signal till en satellit, som sedan avgör din position och skickar tillbaka den till dig. Det finns ett flertal sätt som vi använder oss av GPS-systemet på, här kommer några exempel:

  • Vi använder GPS för navigation, kanske främst när vi åker bil. I vår GPS-enhet kan vi ladda in kartor och vägbeskrivningar så att vi lätt kan se vart vi befinner oss och få vår kommande färdväg beskriven för oss. Inga fler bökiga papperskartor!
  • Det går också bra att använda GPS i våra telefoner för att se vart vi befinner oss, och det finns även tjänster som gör att vi kan koppla upp oss mot våra vänner och se vart de är.
  • Det finns spännande spelmöjligheter med GPS, bland annat finns det något som kallas Geocaching då du får koordinater att hitta till via din GPS-enhet, och på den platsen kommer du hitta en ”skatt”. Lite mer modern version av piraternas skattkartor alltså.
  • I en del kameror och liknande så loggas vår position när vi tar bilder och det sparas sedan i bildens information, vilket gör att vi kan se exat vart vi var när vi tog en bild! Kan vara riktigt roligt att veta när man börjar glömma vart ens bilder är tagna.
  • Om du har en GPS i din telefon, och en app som passar för ändamålet, så kan du använda den för att kartlägga din löptur, cykeltur eller promenad! Du får både se på en karta vart du har gått, amt veta hur långt du tagit dig och vilken hastighet du haft! Perfekt för alla träningstokar!

Kort sagt finns det en hel massa olika användningar för GPS, och detta är ändå bara en av alla de tekniker som underlättar och gör vår vardag lite roligare!