Bedrägerier på nätet

 ”Bedrägerier med hjälp av internet har mer än fördubblats sedan 2008, uppger Dagens Eko. Då gjordes drygt 10.000 anmälningar. 2012 hade antalet stigit till 21.000.”

Att läsa detta citat gör att man känner sig lite orolig – men inte kommer man sluta vara uppkopplad för det. Nej, vi måste bara bli bättre på att granska och synda både sajter, mail och annat som kommer från den stora Internetvärlden. Och det är inte alltid så enkelt i ett samhälle som bara snurrar på snabbare och snabbare. För när vi har det stressat och tufft så gäller det att när vi ska öppna mail eller beställa varor tänker efter både en och tre gånger. Detta gäller även när det kommer till vilka lösenord vi väljer att använda oss av.

Bli säkrare online

Det finns mycket du kan göra för att inte bli bedragen online. När det kommer till de vanligaste bedrägerierna så handlar det om att människor köper varor som egentligen inte finns och med detta blir lurade då man inte kan spåra var företaget kommer från. Så är du osäker kan du enkelt göra en googling och kolla upp om det skrivits något negativt om företaget. Men även en viktig sak är att du bör ta lite mer tid på att ha olika lösenord för olika inlogg. Och gärna så svåra så nästan du själv glömmer dem. Att tänka att det inte kommer hända dig kommer göra ont när det väl händer dig.

Så, för att kunna njuta av allt det goda online gäller det som när du är ute och simmar på djupt vatten: att ha respekt och att inte bara simma på! Sedan, när du känner dig trygg från yttre hot kan du läsa mer om hur du får en säker dator och skyddar den från kraschar.