Återvinn din telefon och andra klimatlindrande åtgärder

Många har drabbats av den så kallade klimatångesten och vill vara med och minska kliamtpåverkan så mycket de bara kan. Men vad kan du själv göra för att minska utsläppen?

Allt fler pratar om att de har klimatångest. It-produkter som datorer och liknande kasseras i stor mängd årligen, ibland utan reflektion. Som företag har man ett samhällsanvar att ta reda på det man kan och återvinna det som inte används. Men vad kan du göra för att själv bidra till en bättre värld och inte tära lika mycket på klimatet som du brukar? Ett sätt är att återanvända din smartphone eller iPad genom att skicka in den till Panta Luren. Sedan finns det massor med fler sätt, ett är att resa mindre med flyg.

 

Så kan du hjälpa klimatet och lindra din klimatoro

I en artikel i SVT går det att läsa om hur man kan bota sin klimatångest genom att göra mer för att förhindra klimatförändringarna. Det är en expert från IVL Svenska Miljöinstitutet som har gjort en slags lista uppdelad i olika nivåer som gör att du själv kan välja vad för insats du vill göra för klimatet, miljön och jorden. I vardagen kan du till exempel byta till grön el och börja källsortera, du kan flyga mindre eller sluta helt, cykla eller ta tåg till jobbet, minska bilanvändandet, äta mindre kött och sluta helt med nötkött. Du kan äta färre avokadoer och annan växtbaserad kost som tar mycket på klimatet när de odlas. Det är nämligen så att Sverige som land har blivit hela en grad varmare av klimatförändringarna, och mer kommer det förmodligen bli. Något som påverkar isarna i norr och höjer vattennivån.

 

Mer klimatpepp blir du när du läser denna lista från Naturskyddsföreningen, på vad du kan göra för att mildra din klimatångest och bidra till en bättre värld. Det du bör göra är att fundera på klimatverkan i dina dagliga val.